"KREATIN" Sve o Kreatinu: Doziranje, Nuspojave, Preporuke... KREATIN: Kreatin Monohidrat

Kreatin Monohidrat








Kreatin je jedan od osnovnih a samim time i najpopularnijih suplemenata. Kreatin je posebno popularan među sportašima i to potpuno opravdano jer niti jedan drugi suplement ne doprinosi u toj mjeri porastu snage i mase kratkom vremenu.

Čisti kreatin monohidrat je bijeli prah bez okusa u obliku kristala. Kreatin monohidrat je po građi sastavljen od tri aminokiseline: glicin, arginin i metionin. Čovjekovo tijelo (jetra, grušterača i bubrezi) dnevno proizvodi samo jedan gram kreatina a 95% proizvedenog kreatina se sadržava u mišićima i srcu. Kroz raznoliku prehranu čovjek u prosjeku unese 1 gram kreatina. Namirnice bogate kreatinom su crveno mesi i riba dok ga u biljnim i sličin namirnicama nema. Ali ta dva grama dnevno nisu dovoljna stoga ga je pri ozbiljnime bavljenju sportom nužno uzimati kao dodatak prehrani.







Tijelo kreatin monohidrat koristi za prijenos energije u mišiće. Kada se kreatin dopremi u mišiće transformira se u fosfokreatin (kreatin fosfat). Fosfokreatin se koristi za obnovu osnovnog izvora energije u mišićima, ATP-a (adenosin trifosfat). ATP je jedina vrsta energije koju mišićne stanice mogu koristiti za rad. Svi makronutrijenti (masti, ugkljikohidrati i proteini) se preoblikuju u ATP i mišić ih tek nakon toga može iskoristiti. Što ima više kreatina u mišiću mišić je spreman podnijeti veće opterećenje i obaviti veći rad.



1 komentar: